luni, 18 mai 2009

Concentrat de cultura





[:x]Twilight~Supermassive Black Hole[m?]
Asculta mai multe audio Film »

Aceia dintre voi care vor să lucreze în domeniul publicităţii ştiu cum este să îşi bată capul căutând moduri în care nu s-a mai făcut promovare. Şi nici că ne lăsăm vreunul din noi până nu găsim acea sclipire de ingeniozitate. De ce vrem sa fie neconvenţional? Pentru că publicitatea ne plictiseşte pe majoritatea, şi ne incită doar atunci când e ieşită din tipare.
Aşa că la ce altceva ne putem aştepta din partea publicaţiilor:„Dilema veche”, „România literară” şi „Aspirina săracului”, decât la o reclamă pe seama publicaţiilor. „Concentratul de cultură” este o promovare mai mult decât inspirată pentru cele trei ziare: o „Românie literară” la micul dejun, un pic de „Dileme” la prânz, iar dacă ne cade mai greu, putem să luam o „Aspirină” să ne destindem.
Pleşu, Manolescu şi Dinescu ne invită la o ciorbă de litere, cu un strop de iuţeală într-un ardei: „Supă Creme de la Creme” ce mai. Aşa cum spun americanii „food for the soul and food for the brain” (mâncare pentru suflet şi mâncare pentru creier).
Înăuntrul pliciului de „concentrat” găsim trei ingrediente foarte importante: trei scrisori de la fiecare din editori care ne scriu despre ziarele respectiv revistele lor, şi ne explică de ce ar trebui să le citim. Scrisorile sunt scrise în stilul publicaţiilor proprii, şi promovează lectura care, folosind cuvintele lui Pleşu din începutul scrisorii sale, „e o ocupaţie hrănitoare”. Andrei Pleşu este singurul dintre cei trei care păstrează nota gastronomică în scrisoarea pe care ne-o adresează. Dinescu ni se adresează dintr-un punct de vedere predominant politic şi ne îndeamnă să stăm alături de el să facem haz de necaz (altă vorbă de duh). Nicolae Manolescu pledează pentru istoria României literare, căci a rezistat din 1855 în prezent chiar dacă au fost mici întreruperi.
Şi ca să nu ne lase doar cu o gură de cultură, ne oferă să participăm la un concurs cu premii: un Volvo însoţit de cărti, un set de cărţi, şi 100 de premii contravaloarea abonamentului. Să tot câştigăm la aşa premii nu alta. Un mic post scriptum la partea cu premiile, toate sunt „Premiul cel mare”, ceea ce dă peste nas clişeelor promoţionale.
Şi cum pofta vine mâncând, luaţi de citiţi. Poftă bună la lectură.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu